Harmonika

Godec je zelje hvalil, meso pa jedel

Izdelovanje harmonik in igranje nanje je pojav, ki je razmeroma mlad, vendar se je od druge polovice 19. stoletja razvil v pravo ustvarjalno gibanje in rokodelsko dejavnost. Po drugi svetovni vojni je igranje na harmoniko dobilo popolnoma nove razsežnosti. Uveljavilo se je na področju množične kulture, ki ga imenujemo narodno zabavna glasba. Pred tem je bila harmonika predvsem glasbilo raznih godcev, ki so igrali po vaseh in trgih ob različnih družabnih priložnostih in na prireditvah. Pred uveljavitvijo harmonike so godci igrali zlasti na oprekelj in citre. Harmonike so izdelovali številni posamezniki in rokodelske delavnice. Tako so s tehnološkimi rešitvami in zvočnimi posebnostmi ustvarili vrsto posebnih ali lokalnih glasbil. Najbolj priljubljen tip harmonike je diatonična harmonika, po domače frajtonarica.


Izdelovalci:
8. julij 2011

Brezplačno usposabljanje za NPK pletar/pletarka
Uaposabljanje pripravlja Zadruga Pomelaj v okviru čezmejnega projekta Rokodelska akademija, ki je sofinanciran iz sredstev Evropske unije. Usposabljanje se bo začelo 18. julija.
Več
16. junij 2011

V Veržeju odprli Ekomuzej
Novo pridobitev Zavoda Marianum je v petek, 10. junija odprl minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, mag. Dejan Židan. Za projekt izgradnje Ekomuzeja je investitor uspel pridobiti nepovratna sredstva iz evropskega razpisa.
Več