Puška kot rokodelski izdelek

Joj, kako je počilo!

Veliko različnih spretnosti združuje puškarstvo - vrhunsko rokodelsko mojstrstvo, ki je sodobnemu času zapustilo bogato dediščino. S prvimi puškami nas seznanjajo pisni viri iz davnega štirinajstega stoletja. Pozneje se je to »orodje« vedno bolj spreminjalo v orožje in se temu primerno tehnično in oblikovno izpopolnjevalo. Poleg temeljnega puškarskega znanja se je razvilo več vzporednih rokodelskih veščin, denimo vrhunsko rezbarstvo puškinih kopit m drugih lesenih delov ter graviranje in intarziranje s kovinami. Kot značilen atribut lovcev so puške postajale vedno bolj tudi statusni simboli, ki so s svojo likovno podobo oz. okrasjem to vlogo še dodatno poudarjale. Na slovenskem etničnem ozemlju je staro puškarsko središče v Borovljah (zdaj na avstrijskem Koroškem), od tam pa se je še zlasti po prvi svetovni vojni to rokodelstvo razširilo tudi v druge kraje na Slovenskem.


Izdelovalci:
8. julij 2011

Brezplačno usposabljanje za NPK pletar/pletarka
Uaposabljanje pripravlja Zadruga Pomelaj v okviru čezmejnega projekta Rokodelska akademija, ki je sofinanciran iz sredstev Evropske unije. Usposabljanje se bo začelo 18. julija.
Več
16. junij 2011

V Veržeju odprli Ekomuzej
Novo pridobitev Zavoda Marianum je v petek, 10. junija odprl minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, mag. Dejan Židan. Za projekt izgradnje Ekomuzeja je investitor uspel pridobiti nepovratna sredstva iz evropskega razpisa.
Več