Sveče za razne priložnosti

Dogori kot življenje

Svečarske in medičarske delavnice so delovale skoraj v vseh mestih in trgih. Osnovni surovini za izdelavo pestre izbire izdelkov sta bili čebelji vosek in med. Prvega so uporabljali za izdelovanje sveč najrazličnejših oblik in velikosti. Za zahtevnejše svečarske izdelke je bilo treba vosek še obeliti, in sicer z večkrat ponovljenim postopkom naravnega beljenja na soncu. Oblika in velikost sveč sta bili povezani z njihovo uporabo in namenom. Med najbolj razkošno okrašenimi so bile krstne, birmanske in poročne sveče. Okraševali so jih z ornamenti, izdelanimi iz voščenih aplikacij, od 19. stoletja še z na papirju natisnjenimi simboli, ki so jih dekorativno pritrjevali na sveče. Pravo mojstrstvo svečarskega rokodelstva so tudi dolge, tanke, vlečene sveče, ki so jih še tople in mehke navijali in zlagali v najrazličnejše dekorativne oblike, denimo v podobo košarice, keliha, knjige in druge.


Izdelovalci:
8. julij 2011

Brezplačno usposabljanje za NPK pletar/pletarka
Uaposabljanje pripravlja Zadruga Pomelaj v okviru čezmejnega projekta Rokodelska akademija, ki je sofinanciran iz sredstev Evropske unije. Usposabljanje se bo začelo 18. julija.
Več
16. junij 2011

V Veržeju odprli Ekomuzej
Novo pridobitev Zavoda Marianum je v petek, 10. junija odprl minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, mag. Dejan Židan. Za projekt izgradnje Ekomuzeja je investitor uspel pridobiti nepovratna sredstva iz evropskega razpisa.
Več