Zibelka

Zibajoče v življenje

Vse do prve polovice 20. stoletja se je velika večina novorojenih otrok na podeželju zazibala v življenje v zibelkah. Te nam še danes pomenijo nekakšen gmotni simbol rojstva. Podroben pogled v zgodovino uporabe zibelke pokaže, da je ta gugajoča naprava in del notranje opreme stanovanj kot izdelek samouškega ali rokodelskega mizarstva, razmeroma pozno prešla v splošno ali množično uporabo. Uveljavila se je menda šele v 19. stoletju. V tem času so bile v rabi in »modi« predvsem poslikane zibelke s simboli, nabožnimi motivi, cvetličnimi in geometrijskimi ornamenti. V večih primerih pomenijo nadaljevanje baročne dediščine. Med pogostimi naslikanimi simboli je tudi zvezda s štirimi ali petimi kraki, t.i. »mora« ali »monna taca«. naslikana na eni od krajših stranic zibelke. To znamenje je bilo po praznovernih predstavah ljudi obramba otroka pred škodljivi vplivi more.


Izdelovalci:
8. julij 2011

Brezplačno usposabljanje za NPK pletar/pletarka
Uaposabljanje pripravlja Zadruga Pomelaj v okviru čezmejnega projekta Rokodelska akademija, ki je sofinanciran iz sredstev Evropske unije. Usposabljanje se bo začelo 18. julija.
Več
16. junij 2011

V Veržeju odprli Ekomuzej
Novo pridobitev Zavoda Marianum je v petek, 10. junija odprl minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, mag. Dejan Židan. Za projekt izgradnje Ekomuzeja je investitor uspel pridobiti nepovratna sredstva iz evropskega razpisa.
Več