Prekmurska remenka

Remenke, remenice imajo v Prekmurju več kot stoletno tradicijo. Zahtevna batik tehnika v treh barvah: bela, rdeča, črna, se je ohranila le še v Dobrovniku. Izdelujejo več vrst pirhov. Najljubši so prekmurski motivi v batik tehniki. Arhaične okrasne prvine ter rastlinske vzorce porišejo z vročim voskom, nato barvajo. Tudi pri čipkastih vzorcih uporabljajo batik tehniko, nakar sledi vrtanje in brušenje.

Dandanes so remenke predvsem spominek iz Prekmurja. Izdelovanje remenk je tradicija, ki se je ohranila na Goričkem. Značilni so predvsem raznovrstni cvetlični motivi, klasje. Svojevrstna posebnost remenk so rozete na zgornjem in spodnjem delu jajca. Izdelujejo se tudi drugi motivi, kjer se izraža kreativnost in domišljijo.


Izdelovalci:
8. julij 2011

Brezplačno usposabljanje za NPK pletar/pletarka
Uaposabljanje pripravlja Zadruga Pomelaj v okviru čezmejnega projekta Rokodelska akademija, ki je sofinanciran iz sredstev Evropske unije. Usposabljanje se bo začelo 18. julija.
Več
16. junij 2011

V Veržeju odprli Ekomuzej
Novo pridobitev Zavoda Marianum je v petek, 10. junija odprl minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, mag. Dejan Židan. Za projekt izgradnje Ekomuzeja je investitor uspel pridobiti nepovratna sredstva iz evropskega razpisa.
Več