Belokranjske pisanice

Naravna podoba rodovitnosti

Jajce je prastar indoevropski pomladni simbol in naravna podoba rodovitnosti ter ponovnega prebujenja življenja v pomladanskem času. Krščanstvo je simbolno povezalo jajce s Kristusovim vstajenjem, zato se je kot velikonočna jed uveljavilo pri vseh narodih, povezanih s krščanstvom. V številnih delih Slovenije so slikali ornamente na velikonočna jajca z raztopljenim voskom, vendar so se ta stara poslikava in tudi ornamenti ohranili predvsem v Beli krajini. Tu imenujejo okrašena velikonočna jajca »pisanice«, kar pomeni, da so poslikana (pisana) z ornamenti. Voščene ornamente narišejo s posebno »pisalko«, v kateri topijo vosek nad plamenom sveče. Najprej narišejo ornament v naravni barvi jajčne lupine, potem sledijo posamezni barvni premazi. Pri vsakem premazu, ki si sledijo od svetlejšega do najtemnejših, prekrijejo z voskom tiste dele jajčne površine, na kateri želijo naslikati določene sestavine ornamentov.


Izdelovalci:
8. julij 2011

Brezplačno usposabljanje za NPK pletar/pletarka
Uaposabljanje pripravlja Zadruga Pomelaj v okviru čezmejnega projekta Rokodelska akademija, ki je sofinanciran iz sredstev Evropske unije. Usposabljanje se bo začelo 18. julija.
Več
16. junij 2011

V Veržeju odprli Ekomuzej
Novo pridobitev Zavoda Marianum je v petek, 10. junija odprl minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, mag. Dejan Židan. Za projekt izgradnje Ekomuzeja je investitor uspel pridobiti nepovratna sredstva iz evropskega razpisa.
Več