Kamnoseški izdelki

Oblike, iztrgane iz zemlje

Naša dediščina nam odkriva pestre možnosti uporabe kamna, ki so jih vešče roke kamnarjev m kamnosekov spreminjale v najrazličnejše izdelke: tu so okenski okvirji, vratni portali in drugi stavbni členi, najrazličnejša korita in posode, tudi mize ni klopi v sencah košatih drevesnih krošenj ali naprave in posodje s kamnitimi deli, ki so jih uporabljali v vinogradništvu in vinarstvu, oljarstvu in še nekaterih drugih rokodelskih dejavnostih. Izklesani so tudi predmeti in posode, ki so bili nepogrešljiva gospodinjska oprema za pripravo jedi ali njihovo shranjevanje. Najširše so kamen uporabljali v našem sredozemskem ali primorskem svetu, na čelu s Krasom, kjer bi pravzaprav morali pisati besedo kamen kar z veliko začetnico.


Izdelovalci:
8. julij 2011

Brezplačno usposabljanje za NPK pletar/pletarka
Uaposabljanje pripravlja Zadruga Pomelaj v okviru čezmejnega projekta Rokodelska akademija, ki je sofinanciran iz sredstev Evropske unije. Usposabljanje se bo začelo 18. julija.
Več
16. junij 2011

V Veržeju odprli Ekomuzej
Novo pridobitev Zavoda Marianum je v petek, 10. junija odprl minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, mag. Dejan Židan. Za projekt izgradnje Ekomuzeja je investitor uspel pridobiti nepovratna sredstva iz evropskega razpisa.
Več