Dražgoški kruhki

Medene pozornosti

Dražgoški kruhkiMed različnimi vrstami ornamentiranih in figuralnih medenjakov so dražgoški kruhki nekaj posebnega zaradi ročno oblikovanega okrasja. Nekateri strokovnjaki menijo, da se je figuralno in ornamentirano medeno pecivo širilo na podeželje in v mesta pod vplivom nekaterih samostanov. Tako so denimo ljubljanske uršulinke še do druge svetovne vojne oblikovale in pekle medene "poprovce". Mestne in trške medičarske delavnice so izdelovale medenjake zlasti z vtiskovanjem medenega testa v lesene rezljane kalupe, ročno oblikovanje pa se je razširilo predvsem v Dražgošah in okolici na loškem ozemlju. Najstarejši obliki sta okrašeno srce in "krajček" ornamentiran medenjak v obliki polmeseca, s katerim so se fantje in dekleta obdarovali na Svete tri kralje. Ta dan je nekdaj veljal za praznik samskih deklet, trije kralji pa naj bi bili uspešni posredniki pri sklepanju zakonskih zvez.


Izdelovalci:
8. julij 2011

Brezplačno usposabljanje za NPK pletar/pletarka
Uaposabljanje pripravlja Zadruga Pomelaj v okviru čezmejnega projekta Rokodelska akademija, ki je sofinanciran iz sredstev Evropske unije. Usposabljanje se bo začelo 18. julija.
Več
16. junij 2011

V Veržeju odprli Ekomuzej
Novo pridobitev Zavoda Marianum je v petek, 10. junija odprl minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, mag. Dejan Židan. Za projekt izgradnje Ekomuzeja je investitor uspel pridobiti nepovratna sredstva iz evropskega razpisa.
Več