Izdelovanje klekljanih čipk

Klekljane čipke so izdelane s klekljanjem, to je s križanjem, sukanjem, in pretikavanjem vsaj dveh ali več parov klekljev z nitjo. Najpogosteje so uporabljali lanene, tudi bombažne niti, redkeje svilo, volno, zlate in srebrne niti. Sedaj klekljajo tudi čipke iz kovinske niti ali žice in jih kot aplikacije vlagajo v steklene izdelke. Pri čipkah je v uporabi več značilnih vzorcev, med katerimi so nekateri originalni in značilni za posamezna območja. V 17. in 18. stoletju so klekljali v Idriji, Ljubljani, Kamniku, Radovljici in Gorici. V 19. stol. se je klekljanje razširilo na vso idrijsko okolico, Cerkljansko, območje Trnovskega gozda, vzhodni del Primorskega, Poljansko in Selško dolino, v Ljubljani pa je zamrlo.

Idrijska čipka je od leta 2000 zaščitena z geografskim poreklom.


Izdelovalci:
8. julij 2011

Brezplačno usposabljanje za NPK pletar/pletarka
Uaposabljanje pripravlja Zadruga Pomelaj v okviru čezmejnega projekta Rokodelska akademija, ki je sofinanciran iz sredstev Evropske unije. Usposabljanje se bo začelo 18. julija.
Več
16. junij 2011

V Veržeju odprli Ekomuzej
Novo pridobitev Zavoda Marianum je v petek, 10. junija odprl minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, mag. Dejan Židan. Za projekt izgradnje Ekomuzeja je investitor uspel pridobiti nepovratna sredstva iz evropskega razpisa.
Več