Rezbarstvo

Oblikovanje lesa, redkeje nekaterih drugih mehkejših gradiv, z različnimi rezili. Na Slovenskem je ta umetnostna obrt poznana od poznega srednjega veka naprej. Izdelava rezljanih delov pohištva in druge notranje opreme, zlasti rezljanih plastik, oltarjev, okvirov, svečnikov, skrinj itn., je dosegla vrhunec v 17. stoletju z »zlatimi oltarji«. Rezbarstvo kot estetsko oblikovanje  je bilo povezano s pozlatarstvom (pozlatitev je bila sklepno opravilo izdelave).  Od 18. stoletja so svoja dela krasili tudi drugi lesni obrtniki, v 18. in 19. stol. so ob delavnicah za cerkveno, grajsko in meščansko opremo rezbarili številni samouki, povečini imenovani ljudski umetniki, čedalje več delavnic je delalo za kmečke samouke.

Izdelovalci:
8. julij 2011

Brezplačno usposabljanje za NPK pletar/pletarka
Uaposabljanje pripravlja Zadruga Pomelaj v okviru čezmejnega projekta Rokodelska akademija, ki je sofinanciran iz sredstev Evropske unije. Usposabljanje se bo začelo 18. julija.
Več
16. junij 2011

V Veržeju odprli Ekomuzej
Novo pridobitev Zavoda Marianum je v petek, 10. junija odprl minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, mag. Dejan Židan. Za projekt izgradnje Ekomuzeja je investitor uspel pridobiti nepovratna sredstva iz evropskega razpisa.
Več