Domače mizarstvo

Mizarska obrt se je razvila s specializacijo nekdanjega domačega ali hišnega mizarjenja. Mizarji so naredili vso potrebno pohištvo in opremo za domove: skrinje, omare, postelje, mize, stoli, klopi, zibelke, police in so nastajali največkrat v zimskem času, ko ni bilo dela na polju. Mizarska obrt se je kmalu osamosvojila in jo po veljavni zakonodaji uvrščamo med t. i. redne obrtne dejavnosti. Mizarsko rokodelstvo se sicer na Slovenskem lahko pohvali z izjemnim razvojem in kakovostjo, ki jo je in jo še ceni tudi tujina. Razvili sta se dve veliki središči in sicer v Vižmarjih in Šentvidu pri Ljubljani (od prve pol. 19. stoletja) ter v Solkanu pri Gorici (od druge pol. 19. stoletja). Njihovo dediščino nadaljujejo nekatere odlične obrtne delavnice , ki so sodobna obrtna podjetja.

Posebno zvrst mizarskega rokodelstva pa predstavljajo posamezniki, ki se ukvarjajo z restavriranjem starega, stilnega pohištva in z delnimi ali popolnimi posnetki le-tega.


Izdelovalci:
8. julij 2011

Brezplačno usposabljanje za NPK pletar/pletarka
Uaposabljanje pripravlja Zadruga Pomelaj v okviru čezmejnega projekta Rokodelska akademija, ki je sofinanciran iz sredstev Evropske unije. Usposabljanje se bo začelo 18. julija.
Več
16. junij 2011

V Veržeju odprli Ekomuzej
Novo pridobitev Zavoda Marianum je v petek, 10. junija odprl minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, mag. Dejan Židan. Za projekt izgradnje Ekomuzeja je investitor uspel pridobiti nepovratna sredstva iz evropskega razpisa.
Več