Domače tesarstvo

Tesarstvo je ena starejših obrti in iz nje izvirajoča dela so povezana z graditvijo človekovega bivališča, postavljanjem gospodarskih (kozolec) in prometnih objektov (lesenih mostov) in plovil.

Osnovo tesarskega dela predstavlja odlično poznavanje lesa, njegove rasti in ustroja. Glavno delo je bilo ročna obdelava požaganega lesa. Naslednjo skupino tesarskih opravil je predstavljalo vezanje ali sestavljanje lesene konstrukcije v ostrešja, lesene stene, mostove, kozolce in druge naprave.

Tesarski mojstri so bili doma na celotnem našem ozemlju v vseh obdobjih zgodovinskega razvoja. Največji »spomenik« tesarskega dela in stoletnega mojstrstva predstavlja prav gotovo slovenski kozolec, zlasti še dvojni kozolec ali »toplar«.


Izdelovalci:
8. julij 2011

Brezplačno usposabljanje za NPK pletar/pletarka
Uaposabljanje pripravlja Zadruga Pomelaj v okviru čezmejnega projekta Rokodelska akademija, ki je sofinanciran iz sredstev Evropske unije. Usposabljanje se bo začelo 18. julija.
Več
16. junij 2011

V Veržeju odprli Ekomuzej
Novo pridobitev Zavoda Marianum je v petek, 10. junija odprl minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, mag. Dejan Židan. Za projekt izgradnje Ekomuzeja je investitor uspel pridobiti nepovratna sredstva iz evropskega razpisa.
Več