Svečarstvo

Svečarske delavnice so izdelovale klasične sveče za razsvetljavo ter za praznične in ritualne namene. Svečarska dejavnost je bila lahko samostojna, še pogostejše pa je bila skupaj z medičarsko. Prve primere sodobnega oblikovanja sveč lahko najdemo pri arhitektu Jožetu Plečniku, ki je skupaj s svečarsko delavnico Stele iz Kamnika, oblikoval celo vrsto unikatnih sveč. Z unikatnim oblikovanjem sveč, zlasti za cerkvene potrebe, so se ukvarjali tudi v nekaterih samostanih. Danes na tem področju predstavljajo veliko tehnološko znanje zlasti sveče iz samostana karmeličank v Sori pri Medvodah. Vosek je tudi odlično gradivo za oblikovanje okrasnih sveč, ki pogosto presegajo svojo temeljno vlogo razsvetljevanja, ampak v prostoru delujejo kot neke vrste skulpture. Torej se na tem mestu rokodelstvo spaja s sodobnim kiparskim oblikovanjem, še posebej, če imamo opraviti z unikati in ne z vlivanjem v modele, ki omogočajo serijsko izdelovanje. Pomembno ime na tem področju oblikovanja sveč je Rafael Samec.


Izdelovalci:
8. julij 2011

Brezplačno usposabljanje za NPK pletar/pletarka
Uaposabljanje pripravlja Zadruga Pomelaj v okviru čezmejnega projekta Rokodelska akademija, ki je sofinanciran iz sredstev Evropske unije. Usposabljanje se bo začelo 18. julija.
Več
16. junij 2011

V Veržeju odprli Ekomuzej
Novo pridobitev Zavoda Marianum je v petek, 10. junija odprl minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, mag. Dejan Židan. Za projekt izgradnje Ekomuzeja je investitor uspel pridobiti nepovratna sredstva iz evropskega razpisa.
Več