Izdelovanje kvačkanih vezenin

Kvačkana čipka je, ob klekljani, najbolj razširjena vrsta čipke na Slovenskem. S kvačko (iglo s kaveljcem) se nizajo zanke v verižice oz. zančne stolpce; oblike in razporeditev omogočajo mnogovrstne goste ali luknjičaste vzorce. Kot samostojne izdelke so kvačkane izdelke pogosto uporabljali za prte, zavese, posteljna preginjala, okrasne blazine ipd., pogosto kvačkane v krogu, kvadratu, šest- ali osemkotniku. Kvačkani čipki daje značilno podobo tudi mreženo kvačkanje. V splošno rabo za krašenje oblačil in notranje opreme so se razširile kvačkane čipke v Srednji Evropi in tudi na Slovenskem v 19. stoletju. Danes je izdelovanje kvačkanih čipk razširjeno med nezaposlenimi, v domovih za ostarele in kot oblika ročnega dela.


Izdelovalci:
8. julij 2011

Brezplačno usposabljanje za NPK pletar/pletarka
Uaposabljanje pripravlja Zadruga Pomelaj v okviru čezmejnega projekta Rokodelska akademija, ki je sofinanciran iz sredstev Evropske unije. Usposabljanje se bo začelo 18. julija.
Več
16. junij 2011

V Veržeju odprli Ekomuzej
Novo pridobitev Zavoda Marianum je v petek, 10. junija odprl minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, mag. Dejan Židan. Za projekt izgradnje Ekomuzeja je investitor uspel pridobiti nepovratna sredstva iz evropskega razpisa.
Več