Izdelovanje umetnega cvetja

Posnetki okrasnih rož in rastlinja, izdelani iz raznovrstnega, največkrat barvnega, lahko tudi povoščenega papirja. Sestavljali so jih v šopke, vence in kite ob raznih šegah, zlasti na ženitovanjih (poročni šopki, nevestin naglavni okras, šopki za priče in svate), pa tudi za nabornike. Ob cerkvenih praznikih so z njimi krasili nabožne podobe in kipe doma in v znamenjih, v notranjosti cerkva in kapelic. Izdelovanje rož iz papirja je dokaj razširjeno in popularno. V okviru programov za razvoj podeželja so v Ljubljani izdali tudi priročnik s pripravami in orodji za izdelovanje papirnatih rož, ki predstavlja enega redkih rokodelskih priročnikov na Slovenskem.


Izdelovalci:
8. julij 2011

Brezplačno usposabljanje za NPK pletar/pletarka
Uaposabljanje pripravlja Zadruga Pomelaj v okviru čezmejnega projekta Rokodelska akademija, ki je sofinanciran iz sredstev Evropske unije. Usposabljanje se bo začelo 18. julija.
Več
16. junij 2011

V Veržeju odprli Ekomuzej
Novo pridobitev Zavoda Marianum je v petek, 10. junija odprl minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, mag. Dejan Židan. Za projekt izgradnje Ekomuzeja je investitor uspel pridobiti nepovratna sredstva iz evropskega razpisa.
Več