Sedlarstvo in jermenarstvo

Izdelovanje konjskih in naglavnih govejih komatov, jahalnih in transportnih sedel, vprežnega jermenja, usnjenih pasov in jermenov. Obrt se je razvijala ob prevozništvu (furmanstvu) od 15. stoletja naprej. Množična uporaba konj za vpreganje in transport je izpričana od 2. polovice 17. stoletja. Značilni izdelek sedlarjev in jermenarjev (zotlarjev, iz nem. Sattler, sedlar) na Slovenskem je iz 19. stoletja konjski komat z vprežnim jermenjem in številnim okrasjem (npr. komatni glavnik). Izdelovanje sedel je zahtevno rokodelsko opravilo. Poznamo pa jahalna sedla (športna, potovalna) in tovorna (samar). Sedlarji in jermenarji danes predstavljajo deficitarne obrtnike.


Izdelovalci:
8. julij 2011

Brezplačno usposabljanje za NPK pletar/pletarka
Uaposabljanje pripravlja Zadruga Pomelaj v okviru čezmejnega projekta Rokodelska akademija, ki je sofinanciran iz sredstev Evropske unije. Usposabljanje se bo začelo 18. julija.
Več
16. junij 2011

V Veržeju odprli Ekomuzej
Novo pridobitev Zavoda Marianum je v petek, 10. junija odprl minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, mag. Dejan Židan. Za projekt izgradnje Ekomuzeja je investitor uspel pridobiti nepovratna sredstva iz evropskega razpisa.
Več