Ročno pletenje

Veliko starejša rokodelska tehnologija od na primer vezenja je pletenje – izdelovanje oblačil s pletilkami in z volneno nitjo. Pogoji za to dejavnost so bili na Slovenskem zelo dobri, saj je bila ovčereja ena od množičnih živinorejskih panog. Najbolj značilen izdelek pletilj so bile in so še danes volnene nogavice, poleg teh še rokavice, kape, puloverji, jope in v novejšem času tudi plašči in ženske obleke. Iz pletenja nogavic se je razvila prava domača rokodelska dejavnost – nogavičarstvo, ki je bilo zlasti razvito v Gornjesavski dolini ter med Tržičem in Jesenicami. Dejavnost, ki je bila včasih zelo množična, je začela na prehodu iz 19. v 20. stoletje upadati. Kljub temu se je pletilsko znanje vse do danes ohranilo na različnih koncih Slovenije. Številne pletilje poskušajo danes z ročnim pletenjem ustvarjati unikatne pletenine. Nekatere med njimi so še vezane na ponovitve zgodovinskega spomina, druge spet pojmujejo vsak izdelek kot samostojno likovno delo.

Izdelovalci:
8. julij 2011

Brezplačno usposabljanje za NPK pletar/pletarka
Uaposabljanje pripravlja Zadruga Pomelaj v okviru čezmejnega projekta Rokodelska akademija, ki je sofinanciran iz sredstev Evropske unije. Usposabljanje se bo začelo 18. julija.
Več
16. junij 2011

V Veržeju odprli Ekomuzej
Novo pridobitev Zavoda Marianum je v petek, 10. junija odprl minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, mag. Dejan Židan. Za projekt izgradnje Ekomuzeja je investitor uspel pridobiti nepovratna sredstva iz evropskega razpisa.
Več