Unikatno umetniško livarstvo

Staljeno zmes kovin se uliva v kalup, v katerem ob strjevanju dobi obliko in druge zahtevane lastnosti (na primer barva tona pri zvonovih). V 18. stoletju so se iz manjših srednjeveških livarn brona razvile večje, na primer Samassova livarna strojev in zvonov v Ljubljani 1767, livarna v železarni Dvor pri Žužemberku 1796, železolivarna na Muti na začetku 19. stoletja in leta 1857 v Gradacu pri Metliki. Posebna zvrst so izdelki tako imenovanega umetniškega livarstva, po katerih je slovela livarna na Dvoru pri Žužemberku (nagrobni križi, peči, notranja oprema itn.). Današnji livarji nadaljujejo bogato dediščino te obrti z izdelovanjem livarskih izdelkov (npr. zvonovi) ali kot nepogrešljivi sodelavci kiparjev.


8. julij 2011

Brezplačno usposabljanje za NPK pletar/pletarka
Uaposabljanje pripravlja Zadruga Pomelaj v okviru čezmejnega projekta Rokodelska akademija, ki je sofinanciran iz sredstev Evropske unije. Usposabljanje se bo začelo 18. julija.
Več
16. junij 2011

V Veržeju odprli Ekomuzej
Novo pridobitev Zavoda Marianum je v petek, 10. junija odprl minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, mag. Dejan Židan. Za projekt izgradnje Ekomuzeja je investitor uspel pridobiti nepovratna sredstva iz evropskega razpisa.
Več