Unikatno kamnoseštvo

Domača in redna obrt za obdelavo naravnega ali umetnega kamna. Najbolj znano središče kamnoseštva je bilo širše območje Krasa , na Gorenjskem v dolini Peračice, kjer so kopali zeleni tuf in oblikovali portale in druge kamnoseške izdelke. V drugi polovici 19. stoletja je delovalo več kakovostnih kamnoseških delavnic (npr. Vodnik, Toman, Kunovar v Ljubljani), v prvi polovici 20. stoletja je raven slovenskega kamnoseštva dvignil zlasti arhitekt Jožef Plečnik, ki je sodeloval z Vodnikovo delavnico v Ljubljani. Po 1945 letu se je razvila kamnoseška industrija. Po velikem osipu zanimanja za kamnoseštvo, se ta dejavnost spet oživlja in dobiva svojo ekonomsko upravičenost s številnimi naročili za izdelavo stavbnih členov, restavriranju stavbne dediščine in izdelovanjem okrasnih in uporabnih predmetov.


Izdelovalci:
8. julij 2011

Brezplačno usposabljanje za NPK pletar/pletarka
Uaposabljanje pripravlja Zadruga Pomelaj v okviru čezmejnega projekta Rokodelska akademija, ki je sofinanciran iz sredstev Evropske unije. Usposabljanje se bo začelo 18. julija.
Več
16. junij 2011

V Veržeju odprli Ekomuzej
Novo pridobitev Zavoda Marianum je v petek, 10. junija odprl minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, mag. Dejan Židan. Za projekt izgradnje Ekomuzeja je investitor uspel pridobiti nepovratna sredstva iz evropskega razpisa.
Več